Simon Anholt este fondatorul indexului țărilor „bune”, unde cuvântul „bun” are sensul opus cuvântului „egoist”. Cum poate o țară să fie egoistă? Din prezentarea lui Simon Anholt, înțelegem că statele „egoiste” au o politică mult orientată spre dezvoltarea internă, fără să existe un interes de colaborare cu alte state. În indexul de pe GoodCountry.org găsim țări ca Rusia și China la coada clasamentului, extrema de jos find Libia, locul 125.
Țările bune nu sunt neapărat țările bogate, deși în topul primelor zece țări găsim multe state vest europene. Simon Anholt explică: „Nu are legătură cu banii. Este vorba despre atitudine. Are legătură cu un guvern și un popor care sunt interesați de restul lumii, și care au imaginația și curajul să aibă o gândire orientată extern, nu doar o gândire internă, egoistă”.
O parte interesantă a prezentării este cea în care autorul îndeamnă la reflecție asupra motivelor unor politicieni pe care noi înșine îi alegem. Promovează acei politicieni o atitudine de țară deschisă spre cooperare? Sun politicile interne și externe ceva de care putem fi mândri?
România ocupă locul 65 în topul general al țărilor care sunt buni parteneri de joacă. Pe cele trei locuri înaintea noastră se află Serbia (62), Tanzania (63) și Botswana (64), iar imediat după găsim Mexic (66), Maroc (67) și Egipt (68).
Când vine vorba de Știință și Tehnologie, urcăm câteva locuri în același top (48). Când vine vorba de Cultură, urcăm din nou – locul 29. Scădem, însă, la implicarea noastră în Pacea și Securitatea Internațională – locul 75. Suntem pe locul 53 la capitolul World Order (implicare în acțiuni umanitare), pe locul 69 la capitolul Planetă și Climat, și pe locul 74 la capitulul Sănătate. Locul care ar trebui să ne ridice serioase întrebări este cel de la categoria Prosperitate și Egalitate – 114! Aici putem aminti prezentarea lui Bryan Stevenson, care spunea că opusul sărăciei nu este abundența, ci egalitatea și o bună funcționare a justiției.
Mesajul important al lui Simon Anholt este că noi suntem direct răspunzători de persoanele care ne reprezintă țara. Noi îi alegem și noi le oferim încrederea că vor face din România o țară cinstită, care colaborează extern, o țară cu sisteme de sănătate și legislație bine puse la punct. Așadar, înainte să punem ștampila, e important să ne întrebăm dacă acei politicieni pe care vrem să-i votăm își vor face treaba.